Zdrowy i pyszny krem czekoladowy – postaw na produkty w wersji BIO! 

Różnego rodzaju kremy orzechowe lub czekoladowe królują w większości domów zarówno podczas śniadań na słodko, jak i popołudniowych deserów. Warto jednak zastanowić się czy zajadanie się po przebudzeniu słodyczami takimi jak np. krem czekoladowy, jest odpowiednim sposobem na rozpoczęcie dnia. Istnieją jednak zdrowsze alternatywy popularnych smarowideł, które spożywane w rozsądnej ilości nie będą miały negatywnego wpływu na stan zdrowia naszego organizmu. Jak jednak spośród produktów dostępnych na sklepowych półkach wybrać krem czekoladowy, który będzie dla nas odpowiedni?

Zdrowy krem czekoladowy – zwróć uwagę na skład! 

Najważniejszą kwestią, na którą musimy zwrócić uwagę wybierając zdrowy krem czekoladowy w sklepie, to przede wszystkim jego skład. Najzdrowszą i jednocześnie najpopularniejszą bazą kremu czekoladowego są orzechy arachidowe, inaczej nazywane również fistaszkami. W orzechach arachidowych znajdziemy witaminy takie jak witamina PP, E oraz B1, a także antyoksydanty i selen. Fistaszki są również bardzo dobrym źródłem białka, które dodaje nam energii oraz ma wpływ na poprawę kondycji psychofizycznej naszego organizmu. Dodatkowo, orzechy arachidowe obecne w smarowidłach takich jak krem czekoladowy, są źródłem błonnika, który ma wpływ na procesy trawienne. Coraz częściej producenci słodkich kremów decydują się na stworzenie bazy kremów czekoladowo-orzechowych z orzechów nerkowca, pistacji, migdałów lub orzechów kokosowych. 

Unikaj oleju palmowego! 

Patrząc na właściwości orzechów, wykorzystywanych do tworzenia kremów czekoladowych i orzechowych, mogłoby się wydawać, że smarowidła te są zdrową, słodką przekąską. Choć same orzeszki są zdrowe, główny problem stanowią niepotrzebne dodatki takie jak utwardzony olej palmowy, który jest szkodliwy dla naszego organizmu. Producent słodkości takich jak krem orzechowy wykorzystuje olej palmowy w celu obniżenia kosztów produkcji, co oczywiście nie jest żadnym usprawiedliwieniem. Krem czekoladowy z dodatkiem utwardzonego oleju palmowego może doprowadzić do zwiększenia masy ciała i ilości tkanki tłuszczowej, a jego częste spożywanie może powodować cukrzycę i miażdżycę.